Bälte - "Everything is..."Mitt första bälte! Bättre bild kommer senare, men tills dess får denna duga...

Texten är iaf "Everything is big from a smaller perspective". Jag blir återigen påmind om hur mycket jag kan uttrycka med egen design, och det är hur kul som helst!

Hur du gör schabloner och trycker på textil, det kan du läsa om HÄR. Det du dock bör ha i åtanke är att ett tygbältes "flätade" struktur gör det svårare att få schablonen att ligga tätt på textilet överallt. Men är du lite noggrannare så får du ett fullt acceptabelt resultat ändå.

Vid fixering med strykjärn föreslår jag att du lägger ett bomullstyg mellan strykjärnet och trycket. Det är trots allt inte vidare effektivt att stryka på baksidan av textilier som är så pass kraftiga i tjocklek.

Blackbird - My firstPlagget
Finns inte så mycket att säga här. Jag har sytt det själv, utan något vettigt mönster att utgå från. Har lagt en t-shirt på ett stort papper och ritat av den efter bästa förmåga.

Trycket
Fick idén från en favoritballad med Alter Bridge. Blackbird heter den. En sorglig men mäktig låt fick alltså bli mitt första trycktema. Har använt schablontryck. Om schabloner kan du läsa HÄR. Dock kan jag säga att det var ett ganska tidsödande och pillrigt projekt att skära ut de stiliserade bokstäverna då detta är en enda schablon. Men nog kan jag så här efteråt säga att jag tycker det var värt all möda.

Schablontryck

Tänk på att det kan vara värt att investera lite extra om du planerar att göra mer än några få schabloner. Nedan ser du vad jag själv köpte innan jag skar ut min första plastfigur. Och jag kan säga att jag är väldigt glad att jag la ut dessa pengar, för resultatet blev därefter. Du kommer definitivt billigt undan i längden.


Jag har försökt beskriva det hela så enkelt som möjligt, för att utesluta eventuella missförstånd i möjligaste mån. Jag är dessutom i skrivande stund något av en nybörjare på detta, så den som anser sig vara mer erfaren, får gärna hjälpa till med att förbättra min beskrivning.Material:

Skärunderlägg

Kan på många ställen kosta en del, men det är trots allt en engångskostnad. Jag hittade min i den lokala hobbybutiken för ett otroligt lågt pris tack vare ett tillfälligt parti.

Schablonplast

Du kan förstås välja i stort sett vilken plast du vill, exempelvis en kraftigare plastficka, men varför inte passa på att köpa en rulle med riktig schablonplast på en gång? Då vet du ju som nybörjare att du får en tillräckligt kraftig men någorlunda smidig plast att skära ut i.

Spraylim, ICKE-permanent

Givetvis en som rekommenderas för hobbyändamål såsom textilier.

Stiliserad bild

Tänk på att det för enkelhetens skull bör vara en stiliserad bild du väljer. Om du söker efter "stencils" på Googles bildsökning så hittar du en hel del. Men tänk på copyrighten! Annars kan du alltid utgå från en bild du gillar och göra en egen "stencil" av den. Vill du veta hur man går tillväga då man stiliserar en bild så kan du titta in HÄR. Profilbilder är enkla att göra på egen hand. Se bild nedan.

Skärkniv
Strykjärn
För slutlig fixering av motivet.
Till själva tryckningen:

Textilfärg

För ljusa eller mörka tyger. Är du osäker på vad du vill trycka på, välj den för mörka tyger. Jag garanterar att den färgen även blir tydlig på ljus textil. ;)

Stöppel

Vissa typer av penslar går också att använda. Om du nu inte använder färg på sprayflaska förstås...


Gör så här:

Tejpa fast bilden med exempelvis frystejp på skärunderlägget för att försäkra dig om att den ligger stadigt. Gör samma sak med plasten. Sedan är det bara att sätta igång och skära! Och om du råkar skära lite för långt, så kan du alltid "laga" med tejp!

Dags att fästa bilden på det tvättade tyget! Det sägs att man ska undvika sköljmedel vid denna tvätt, så skippa det.
Innan du gör något annat nu, lägg en kraftig pappskiva eller en bit kartong under tyglagret du ska trycka på. Är det en t-shirt så lägger du alltså kartongen inuti. Nu har du, förutom att förhindra färgen att "läcka igenom" till andra sidan, även ett stadigare underlag att trycka på.

Vänd på schablonen och spraya dess baksida med lim över hela ytan. Läs bruksanvisning på burken för bästa resultat.

När limmet blivit klibbigt kan du lägga schablonen på tyget. Hamnar den fel, så dra loss och gör om. När du är nöjd, tryck till ordenligt och försök se till så att alla skurna kanter på schablonen ligger tätt mot tyget. Färg under schablonen vore ju lite misslyckat...

Nu är det bara att stöppla på med färg! (Som sagt, om du inte spraymålar...) Se bara till att inte trycka med så mycket färg åt gången. Ytterst lite färg på stöppeln alltså! Gå hellre över tyget flera gånger om du vill ha ett bra resultat. För mycket färg kan göra att det smiter in under plasten. Håll hela tiden koll så att schablonen ligger tätt mot tyget just där du trycker med stöppeln.

Låt torka en stund och dra sedan bort schablonen. När det sedan är helt torrt kan du behöva fixera färgen genom att stryka på tryckets baksida i några minuter. Läs bruksanvisningen på färgburken för att försäkra dig om att trycket blir så hållbart som möjligt.


Och en sak till... Vänd ALLTID dina tryckta kläder/textilier ut och in vid tvätt. Trycket mår så mycket bättre då.Lycka till!


Nu börjar vi om!

Lika bra att göra dessa omstrukturering redan nu, eftersom jag ännu inte börjat skylta med min lilla pysselblogg.

Min gamla personliga blogg ersätts härmed av adressen www.itchi.blogg.se, som till alldeles nyss var min pysselsida. Så jag valde att flytta mitt pyssel hit istället. Nu blir det inte osäkert för någon vad just denna blogg handlar om! Och det blir mer än tydligt var Itchis kreationer finns att beskåda.

Jag har även bestämt för lite andra ändringar. Som vanligt börjar jag med storslagna planer, nästan helt oavsett vad det gäller, men som i detta fall upptäcks det snart att det jag planerat nog skulle betyda ett mastodont arbete för egen del. Jag har trots allt ett liv utanför pysslet som ska skötas.

Det är så mycket skojigare att skapa något personligt som ingen annan har, och det brukar vara väldigt uppskattat att ge bort unika presenter som är skapade utifrån vem som ska få dem. Det kan, åtminstone i vuxnas ögon, vara mer värt att få något som man vet att det ligger tid och tanke bakom, än att få något som man lätt hade kunnat hitta själv i någon butik. Särskilt då han/hon redan anser sig ha det mesta. Något som är skapat med kärlek och omtanke väger ju oftast angenämt tyngre än mycket annat. Skapa personliga saker är dessutom något som även den lite fattigare har råd med. Håller ni inte med?

Här kommer jag lägga upp bilder på mina kreationer och i vissa fall beskriva de tekniker jag använt. Om inte annat så kommer ni givetvis få veta var jag hittat mönster, idéer och annat.

Jag hoppas att ni finner inspiration att skapa eget här, eller åtminstone hittar något fint att kika på.

Lycka till med skapandet!

RSS 2.0