Trosor...

...kan man ju också sy! Vet inte riktigt varför, men har länge varit sugen på att sy just trosor. Dessutom är det ju idealiskt att sy mindre grejer av trikå eller annat stretchigt tyg som man bara har någon liten stuvbit kvar av.
 
 
 

Jag hittade en bra tutorial på youtube som beskrev detta, och mer därtill. De blev inte råsnygga om man synar dem, så jag är glad att jag inte tog de tyger jag just hade köpt för ändamålet. Men jag kan lova att de inte ser alltför pjåkiga ut på, och de är inte obekväma så här långt heller. Det svåra tyckte jag var att sy dit trosresåren, men det sägs ju att övning ger färdighet. Och kanske att jag vågar ta itu med de nyinköpta tygbitarna efter ytterligare lite träning.

Min första Random Light!

Länge har jag funderat på att göra en egen lampa av den här sorten, och när jag väl tog tag i det hela så kunde jag inte fatta varför jag inte gjort den tidigare. Det var förstås kladdigt och lite småtrixigt att lägga snöret så att det skulle bli så "jämnt" fördelat som möjligt över hela bollen. Och torktiden är väl ingen höjdare för den som inte äger den sortens tålamod, vilket jag ju knappt gör. Sedan tog det viss tid att rensa hålen från allt överblivet tapetklister, än om det snarare kan ses som ett terapigöra för en sån som jag.
 
Vi börjar med det slutliga resultatet:
 
 

Bilden nedan visar det färdiga skelettet, samt lampan som väntade på att bli ersatt. Och även den gamla tv-bänken som fått lämna plats åt sambons nya tv-bänk.
 
 
 
 Så vad behövdes då till denna lampa? Jo...
 
  • Gymboll (Jag valde den minsta jag hittade, 55 cm)
  • Plastfolie
  • Tapetklister
  • Papperssnöre. En rulle (200 m) gick det åt till min, finns på Panduro bl.a..
  • Lampsockel + kabel samt en klurig anordning för uppsättning, läs längre ner hur jag valde att lösa det.
 
Det finns otaliga beskrivningar på nätet hur man gör sin egen random light, HÄR är dock en fin beskrivning som jag nästan följde helt, förutom att jag innan kladdandet lindade plastfolie runt bollen. Sedan doppade jag snöret i limburken varefter jag lindade. Slutligen löste jag (med lite hjälp från sambon) det kluriga med upphängning på ett eget sätt:
 
Till min uppsättningsanordning behövs det något som kan nypa fast kabeln mot "taket" på insidan av lampan, när du anser att du hittat rätt höjd för belysningen nånstans där i mitten. Det kan med fördel vara något du kan ändra i efterhand, men det är så klart inte nödvändigt. Jag offrade även ett runt, lite mjukare plastburkslock och avlägsnade kanterna (men det ska väl funka med tunn kartong också, om inte annat).
Ett hål i mitten på locket, och sedan träddes det på kabeln på insidan av lampan för att öka stödytan för upphängningen. Det sitter löst, ihopklämt mellan "skelettet" och stoppet. Se bilden nedan.
 
 
 
 
 
Angående val av belysning så hade jag en liten ledlampa liggandes. Den ska man ju knappt behöva byta. Och den ger ett tillräckligt fint och ostörande sken, anser jag.  Men snyggast tror jag ändå vore en klotlampa. Öppningshålet gör ju lampbytet enkelt ändå.
 
 
 
 
Hela alltet ska ha kostat mig runt 2-300 kr. Men gymbollen är förstås en engångskostnad inför ev. fler Random Lights. Eller kanske lite yoga. Eller både och.
Och vill du ha en egen så är det bara att välja... Hosta upp ett gäng tusenlappar för en färdig lampa, eller skapa din egen unika lampa lampa för bråkdelen av kostnaden!
 
För mig var så klart valet enkelt. Pysslig och "fattig" som jag är.

Lycka till!
 
 
    
 
 

Tv-bänk av EU-pallar!

Denna tv-bänk står min sambo för. Två st extra långa pallar samt lecablock fick han från byggarbetsplatsen som han jobbar på, och den vita färgen blev över då vi grundade väggarna i mitt s.k pysselrum. Vi har satt hjul undertill, så att vi enkelt kan flytta på åbäket. Men det kommer bli ytterligare två hjul för stöd i mitten också, då bänken blev så himla lång.
 
 

Miyuki-kanin!

Jag har ju pysslat ihop två små pärlpandor tidigare, och efter båda gångerna var så jag otroligt less efteråt att jag lovade mig själv att inte göra något till sådan på fleeera år. För jag garanterar att det tar ordentligt på tålamodet, och det blir riktigt jobbigt när den tjurskalligaste envisheten tar över och målet SKA nås inom kort.
Hur som helst lyckades jag uppenbarligen inte hålla vad jag lovat. Min tredje lilla pärlfigur av märket Miyuki fick bli en helt ny liten figur - en kanin! Ca 3-4 cm mäter den, och jag skulle tro att det tog mig ungefär 3-4 timmar att färdigställa den.
 
 
 
 
Har även samlat på mig ytterligare några små figurer som jag nån gång framöver ska kasta mig över om andan faller på.
Om någon mot förmodan råkar vara sugen på att skapa sig en egen Miyukifigur, sök då på "Miyuki Macot Fan Kit". Själv köpte jag mina från Pärltorget.
 
 

Amigurumi x 3

Sorry för den extrema bloggtorkan, som jag tror mig ha lovat att vattna lite bättre... Så nu ska här dränkas!
 
Har efter min knappa förmåga lyckats skapa dessa tre små varelser. Mönster till pandan och sköldpaddan hittas bl.a i Mia Bengtssons "Virka mina bästa amigurumis". Pandan virkades nästan helt enligt beskrivningen, men sköldpaddans beskrivning kunde jag inte följa helt, då jag inte riktigt förstod alla moment. Dessutom hade jag inga tillräckligt stora ögon till den, så jag virkade helt enkelt "ögonvitorna". Det funkade ju, det också.
Idén till Totoro hittade jag nånstans på nätet. Dock så fick jag improvisera en del utefter det material jag hade att tillgå, samt efter eget tycke. Så vi får helt enkelt se honom som en nära släkting till originalet.
 
 
 
 

RSS 2.0